Hoe leg ik zelf kunstgras?

Je houdt zelf je eigen tuin bij, dus waarom zou je ook niet zelf je kunstgras leggen? Voor de gemiddelde tuinier of klusser is kunstgras leggen echt niet zo moeilijk als dat je zou denken. Hieronder leggen wij stap voor stap uit hoe je dit het beste aan kunt pakken. Met behulp van een lijst met benodigde spullen, geduld en tijd kun je binnen één dag al jouw mooie kunstgras leggen!

Kindvriendelijk kunstgras leggen speeltoestel
Gemiddelde tijd nodig: 1 dag

Gereedschappen die je nodig hebt

- Een hark
- Een hamer
- Een schep
- Een tuinslang
- Een kruiwagen
- Een rechte balk
- Een wals of trilstamper
- Een scherp stanleymes
- Een paar tuin- of werkhandschoenen
- Een bezem of borstel met harde haren

Benodigde materialen en kunstgras accessoires

- Stabilisatiedoek
- Kunstgraslijm
- Kunstgrashaken
- Voldoende stratenmakerszand voor 5 tot 10 cm onder het gehele oppervlak

Binnen 10 stappen kunstgras leggen:

Stap 1: Schep het oude gras weg
Pak de schep en de kruiwagen en verwijder het oude gras en bladeren.
Maak de grond zo goed mogelijk glad en egaal met een hark.
schep het oude gras weg
Stap 2: Breng het zandbed aan
Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van ongeveer 5 tot 10 cm dik. We adviseren om hiervoor stratenmakerszand of bestratingszand te gebruiken. Hierdoor komt het eindresultaat mooier uit te zien.
oud gras verwijderen met hark
Stap 3: Het zandbed inwateren en uitvlakken
Water het zandbed goed in en gebruik een trilstamper of wals om het zand stevig en compact te leggen. Vlak vervolgens het zandbed goed uit. Dit is zeer belangrijk omdat het kunstgras zich vormt naar de ondergrond. Zitten er kuilen of bulten in het zand? Probeer dit dan zo plat mogelijk te maken. Het is zeker de moeite waard.
Kunstgras aanwalsen grond
Stap 4: Plaats het onderdoek
Leg het stabilisatiedoek op het zandbed en zet deze eventueel op de hoeken vast met een kunstgrashaak. Dit voorkomt dat er wortels of onkruid doorkomen en zorgt ervoor dat er geen deuken in het kunstgras komen wanneer hierop gespeeld en gesprongen wordt.
Kunstgras 176
Stap 5: Het kunstgras leggen
Rol het kunstgras uit en trek eventuele plooien recht. Let op de vleug (de richting waarin de sprieten staan), wanneer je meerdere stukken aan elkaar moet verlijmen of naast elkaar legt moet je er voor zorgen dat de vleug van alle rollen in dezelfde richting liggen!
legkunstgras pakketje over ons
Stap 6: De naden snijden
Wanneer de oppervlakte breder is dan 4 meter zult u een naad krijgen. Let hierbij goed op of de vleug hetzelfde ligt.

Sla vervolgens het kunstgras terug en snijd van beide kanten een rand van 2-3 cm af (tussen de draden). Leg deze tegen elkaar aan en kijk of het goed ligt.
kunstgras naden vastmaken lijmen
Stap 7: Lijm de naden vast
Als je de randen hebt afgesneden, sla je deze weer terug en leg je de kunstgrastape onder de naad. Vouw het kunstgras voorzichtig terug en wrijf het kunstgras op. Na ongeveer een uur wordt dit hard en is het aan elkaar vastgelijmd.
Lijmband kunstgras zelfklevend
Stap 8: Snijd het kunstgras passend
Het komt wel eens voor dat het kunstgras qua afmeting niet goed uitkomt bij bepaalde obstakels zoals vaste plantbakken, muren e.d. Je kunt het kunstgras eenvoudig passend snijden door het kunstgras strak tegen de muur te plaatsen en met een stanleymes het teveel aan gras strak af en passend te snijden.
Messenhouder voor snijden van kunstgras zelf leggen
Stap 9: Hamer het kunstgras vast met haken
Yes! Het kunstgras is gelegd! Nog een paar stappen te gaan en je bent klaar. Gebruik speciale kunstgras haken om het goed vast te zetten. Sla de haken met een hamer om de 50 cm langs de randen in de kunstgrasmat vast.
Kunstgras haken
Stap 10: Borstel de sprieten van het kunstgras rechtop
Het kunstgras is nog plat omdat het op een rol geleverd wordt. Hiervoor hoef je het alleen nog even met een harde bezem op te borstelen en het ziet er perfect uit. Hoera! Je hebt alle stappen doorlopen en zelf kunstgras gelegd. Geniet ervan.
voor tuin volledig goedkoop kunstgras gelegd