Hoe onderhoud ik kunstgras?
Een van de grote voordelen van kunstgras is dat je er bijna niet naar om hoeft te kijken. Het onderhoud is hierbij minimaal, zeker in vergelijking tot echt gras. Dat moet onder andere gemaaid, bemest, geverticuteerd, bijgezaaid en besproeit worden. Kunstgras onderhouden is niet alleen veel minder werk dan het onderhouden van een echt gazon, maar ook een stuk gemakkelijker! Om jouw kunstgras tuin in de beste conditie te behouden, is het belangrijk dat je zo af en toe wat onderhoudsklusjes eraan doet, waarvan schoonmaken het belangrijkste is.
Gemiddelde tijd nodig: 2 uur
Wat heb je nodig?
- Een tuinslang
- Een stevige bezem
- Een bladhark of bladblazer
Materialen
- Eventueel biologische schoonmaakmiddelen
Zo onderhoud je optimaal jouw kunstgras:
Tip 1: Verwijder takjes en bladeren
Vooral in de herfst zullen er veel bladeren in de tuin vallen. Hoewel je het misschien niet eens zo storend vindt, is het toch verstandig om het blad te verwijderen. Alle afgewaaide bladeren zijn namelijk een broedplek voor mos en onkruid. Als je de bladeren te lang laat liggen, zullen er dus snel andere plantjes en grassen in het gazon gaan groeien. Hiermee voorkom je meer werk. Pak regelmatig een een bladhark of een bladblazer om dit weg te werken. Afhankelijk van de grootte van je tuin is dit vaak al binnen een halfuurtje gedaan.
Tip 2: Reinig je hele kunstgras gazon
Heb je huisdieren die regelmatig buiten rondlopen? Dan bestaat er een grote kans dat er wat nare plekjes in je kunstgras zitten. Natuurlijk kunnen er na alle gezellige barbecue avonden ook etensresten tussen zijn gevallen. Wat voor een soort vuil het ook is, het moet weg. Spoel het gazon schoon met een tuinslang of ga met speciale schoonmaakmiddelen aan de slag. Let wel op: gebruik absoluut geen chloor of een bleekmiddel! Hiervan zal het kunstgras er dof uit komen te zien en kunnen er lichtere plekken in komen. Ook is het vaak een slimmere investering om hoogkwalitatief kunstgras vanaf het begin al aan te schaffen. Met schoonmaakbeurten gaat deze namelijk nog veel langer mee en heb je er meer plezier aan.
Tip 3: Natuurvriendelijk mos bestrijden
Het kan soms voorkomen dat er toch wat mos in het kunstgras zit. Laat dit niet te lang zitten, want voor je het weet groeit het mos steeds verder uit. Koop een speciaal product wat je moet oplossen en vervolgens over het gras moet sproeien. Je kunt er ook voor kiezen om het mos er zelf uit te krabben, maar dit is ook tijdrovender. Tenzij je een korte work-out nodig hebt.
Tip 4: Platte kunstgrassprieten opborstelen
Na verloop van tijd kunnen de kunstgrasvezels er platgelopen uit zien. Om de grassprieten weer omhoog te krijgen, borstel je na een tijdje het kunstgras op en strooi het eventueel in met instrooizand. Dit kun je met een bezem doen. Hoe vaak je het kunstgras moet borstelen en instrooien is afhankelijk van de het gebruik, maar ook van het type kunstgras. Een kunstgrasmat die bijvoorbeeld voor intense sporten wordt gebruikt, zal het er sneller plat uit zien dan bij sierlijkere doeleinden. Zodra je het kunstgras borstelt, ziet het er weer netjes uit!
Tip 5: Voorkom vogelpoep op het kunstgras
Vogels, ze zien er natuurlijk erg vrolijk uit om ze in de tuin rond te zien fladderen. Maar als je eenmaal wat vogelpoep in het kunstgras hebt liggen krijg je dit er vaak niet heel erg gemakkelijk weer uit. Al helemaal niet als dit dagenlang in de zon heeft ingetrokken. Als je vogelvoeders in je tuin wilt hangen, plaats ze dan het liefst zo ver mogelijk van het kunstgras vandaan. Hierdoor voorkom je voor een groot gedeelte dat er vogelpoep in het kunstgras terecht komt. Zo kun je evengoed nog gewoon genieten van de vogels die in je tuin zitten.